Celostni terapevtski pristop

☀hipnoza, samohipnoza, PEAT in DP4, kvantna transmisija, rebirthing, meditacije, astrologija in tarot, delavnice in seminarji, online terapije preko Skypa ☀ Meditacijski retreat na Pohorju- 7.8. do 11.8.2024 ☀


Advaita Vedanta- pot modrosti in samospoznanjaadvaita vedanta
Arunachala

Advaita Vedanta je ena od najstarejših duhovnih tradicij. Advaita je direktna pot o tebi, o temu kaj in kdo ti si. Uči nas pravilnega razumevanja in delovanja, poudarja, da si v tem trenutku že popoln in da vse, kar iščeš že si. Praktična uporaba Advaite Vedante je jnana joga, joga znanja in modrosti. Je direktna pot do spoznanja Sebe, svojega resničnega Sebstva. Vse poti vodijo k izviru. Nobena pot ni boljša ali slabša od druge. Ko se zaveš, da si TI edina pot in da je edini izvir v tebi se potovanje lahko začne.

Vse, kar nas deli od izkušnje naše prave narave je naš um, oziroma misel. Ponavadi je tako, našim mislim verjamemo in jih jemljemo zelo resno. Misli kot so: »mene noben ne mara, jaz nisem dovolj dober, jaz sem mentalno močan, nikoli mi ne bo uspelo, počutim se osamljeno, kaj naj naredim, moje je boljše kot tvoje, jaz sem pameten, jaz sem nesrečen...« nas ves čas spremljajo in nam jemljejo pozornost. Misli postanejo naše resnica o sebi. Tako postanemo to, kar mislimo.

Celo življenje se trudimo napredovati in včasih ohraniti našo namišljeno sliko o sebi, kar je že v osnovi na nek način iluzorno. Nikoli se ne vprašamo, kdo je ta, ki ni dovolj dober, kdo je ta ki je nesrečen ali srečen, kdo je tisti ki želi napredovati...Kdo sem jaz? To osnovno vprašanje se nam težko zgodi.

Advaita Vedanta gre v jedro tega »Jaza«, direktno do izvora. Takšno samo-spraševanje (self enquiry), potapljanje vase je glavno orodje Advaite Vedante ( vedanta pomeni konec znanja, advaita pa nedualnost), ki že takoj na začetku išče našo pravo, nedualno naravo. Naše bistvo.

Preko takšnega samo-spraševanja imamo direktno izkušnjo tistega, kar ustvarjamo in tega kar ni, resnice in iluzije, tistega, ki se stalno spreminja in nesprejemljivega. Ko gre posameznik globoko vase, mu postane jasno, da trpi njegov ego, identiteta, slika o sebi, ki smo jo ustvarili in da obstaja nekaj, kar je nedotaknjeno in kljubuje vsem spremembam in vsemu, kar se dogaja izven sebe.

Naša prava narava je zmeraj tu, a smo jo prekrili z zavesami našega lastnega uma in lastne nevednosti, ki nam onemogoča videti sebe in življenje takšno kot v resnici je. Postane nam jasna razlika med »resničnim Jazom- Sebstvom« in med umom in egom. Počasi nas misli ne obremenjujejo več, naša pozornost je na Sebstvu in nikjer drugje. Ego in um se počasi razstopita v Sebstvu, v tišini, v odsotnosti govorice uma.

Ko doživljamo svet skozi um, doživljamo dualno naravo uma, ki je polna nasprotij, trpimo in nas na daljši rok ne more zadovoljiti. Srečo, mir in blaženost, ki si jo tako želimo ne moremo doseči v umu, temveč samo v Sebstvu. Sebstvo je samo po sebi mir, izpolnitev in blaženost. Še celo želja po razsvetljenju je iluzorna, ker naš »Jaz« bo imel zmeraj želje in projekcije nečesa ali nekoga. Iskanje nirvane v prihodnosti je trik uma, ker to nekaj še v tem trenutku nimamo in moramo na novo doseči...Gre še za en paradoks, ki spremlja mnoge iskrene iskalce...ves čas imaš občutek, da moraš nekaj še narediti, se še malo »očistiti«, še več meditirati, še več stvari vedeti...da bi postal nekdo, kar v tem trenutku že si. Nekaj, kar si zmeraj bil in zmeraj boš. V Sebstvu ni koncepta dualizma in ni vezanosti na nobeno novo stanje, ki bi ga morali na novo doseči. Vse že je, tukaj in sedaj.

Pomembni učitelji in predstavniki advaite vedante: Adi Shankara, Sri Ramana Maharshi, Nisargadatta Maharaj, Ranjit Maharaj, Svami Vivekananda, Sri Aurobindo, Robert Adams, Papaji, Mooji, Paramahansa Jogananda, Eckhart Tolle …

Na zahodu je mnogo pomembnih znanih ljudi poznalo ali se sklicevalo na učenje advaite vedante. Nekaj imen ki so jo preučevali, komentirali ali pa so se v svojih delih zgolj sklicevali na njeno znanje:, Friederich Nietzsche, Max Muller, Voltaire, Aldous Huxley, Arthur Schopenhauer , Alan Watts, Hermann Hesse, Nikola Tesla je spoznal advaito in njeno bistvo preko Swamija Vivekanande …

 

Esenco učenja Advaite Vedante s citati si lahko prebereš TUKAJ


Knjižica KDO SEM JAZ? vsebuje sežeta navodila za izvajanje znamenite tehnike samospraševanja, ki jo je predstavil Sri Ramana Maharshi in predstavlja bistvo advaite vedante. Sam je rekel, da je to najkrajša pot do spoznanja lastne Biti. "Kdo sem jaz" je naslov nizu vprašanj in odgovorov, ki temeljijo na samospraševanju. Vprašanja je okoli leta 1902 postavljal Bhagavan Sri Ramana Maharsiju – Sri M. Sivaprahasam Pillai

Knjižica je objavljena na spletni strani njegovega ašrama. Brezplačno jo lahko prenesete TUKAJ