Celostni terapevtski pristop

☀hipnoza, samohipnoza, PEAT in DP4, kvantna transmisija, rebirthing, meditacije, astrologija in tarot, delavnice in seminarji, online terapije preko Skypa ☀ Rebirthing-dih življenja-nedelja 5.5.2024 ☀

Hipnoza in njeno delovanje

Hipnoza in njeno delovanje

Hipnoza ima ogromno različnih definicij in razumevanj glede njenega delovanja. Pojem »hipnoza« prihaja od grške besede »Hypnos«, kar pomeni »spanje«.

Hipnozo lahko razumemo kot posebno stanje, ki je podobno plitkemu spanju ali globoki sproščenosti, v kateri posameznik funkcionira na določenem stanju zavesti, ki pa ni običajno zavestno stanje.

Če vprašamo povprečno osebo glede hipnoze, dobimo največkrat odgovor, da je hipnoza oblika zavesti, kakor je to npr.spanje.

Sodobna znanost je danes prišla do zaključkov, da so »hipnotizirani« subjekti popolnoma budni in zavestni.

Hipnoterapevt uporablja različne metode in tehnike, ki omogočajo posamezniku globoko sproščenost in umiritev uma, kar omogoča spremembo na celični ravni. Posameznik v tem stanju drugače reagira na slike, ideje in misli.

Hipnoza in hipnoterapija naučita ljudi kako lahko spremenijo svoje stanje zavesti. Na ta način lahko z globoko sprostitvijo vplivajo na telesne aktivnosti in čustvene/mentalne reakcije. Zavest, ki se je ves čas borila proti neprijetnim mislim, ali jih je hotela spremeniti v nekaj pozitivnega, sedaj počiva v svojem naravnem, običajnem stanju. V stanju globoke sprostitve se ureja samoregulacija telesa, kar omogoča dvig imunskega sistema in naravno delovanje telesa in njegovih notranjih mehanizmov.

Hipnoza in njen učinek

Od začetka našega življenja imamo nešteto različnih izkušenj, občutkov, spominov, identifikacij…in na ta način se naučimo odzivati na življenjske situacije okoli nas.

Vsakič, ko se nam nekaj podobnega zgodi, se naš celični spomin vezan na podobne situacije v trenutku aktivira in to vključuje naše fizične in čustvene dražljaje, kar občutimo lahko kot nekaj prijetnega ali neprijetnega. Prijetno nam je všeč, neprijetne pa ponavadi zavračamo in imamo odpor do te vrste izkušnje. Več kot je odpora do teh situacij, večji problem imamo.

Hipnoterapevt uporablja različne metode in pristope, ki spremenijo odziv telesa na celični ravni, kar se odraža v spremembi zaznave in reakcije na posamezno dogajanje. Negativna energija, ki je ujeta v posameznih situacijah se izprazni in naš odziv se temu primerno spremeni.

Hipnoterapevt razume dinamiko dogajanja v posamezniku in prilagodi način dela osebi, ter njegovemu/njenemu problemu. Pri nekaterih bo lahko uporabil hipnozo, pri drugih pa kakšen drug pristop, ki posamezniku najbolj koristi.

Med hipnozo se telo sprosti, misli postanejo osredotočene.

Hipnoza zniža krvni tlak, umiri se bitje srca in spreminja različne vrste aktivnosti možganskih valov. Na ta način zavestni um počiva, podzavestni um pa postane pozoren in direktno fokusiran na sugestije, ki prihajajo iz zunanjega vira ( hipnoterapevt, posnete sugestije…).

Nekateri ljudje sprejemajo sugestije bolje kot ostali. Z različno dojemljivostjo posameznika na hipnozo in sugestije se je ukvarjala študija Univerze v Standfordu, ki je pokazala izjemno zanimiva dejstva, ki vplivajo na posameznikovo hipnotično dojemljivost.