Celostni terapevtski pristop

☀hipnoza, samohipnoza, PEAT in DP4, kvantna transmisija, rebirthing, meditacije, astrologija in tarot, delavnice in seminarji, online terapije preko Skypa ☀ Rebirthing-dih življenja-nedelja 3.3.2024 ☀


TAROT- slikovna sporočila modrosti in razumevanja življenjatarot-svetovanje

Tarot je celovit sistem, knjiga znanja o energijah in modrosti, ki so za razliko od drugih sistemov predstavljene skozi slikovne simbole. Tarot karte so pravzaprav kodirana slikovna sporočila preko katerih se je znanje starodavnih svečenikov, modrecov in različnih starodavnih ezoteričnih šol ohranjalo in prenašalo v prihodnost. Nastal naj bi v antičnem Egiptu in skozi simboliko tarota je prikazan model makrokozmosa- vesolja in mikrokozmoa- človeka. Lahko bi rekli, da je tarot popolni model vesolja in človeka, ki odstira pogled na vsa časovna obdobja, predvsem pa je modrost o vesolju in človeku in življenju nasploh. Tarot so na skrivaj ohranjali rodovi posvečencev in modrecev, ki so znanje o tarotu prenašali naprej v izvorni obliki. Tarot je v svoji osnovi popoln in vseobsegajoč in s tem izraža celotno dinamiko vesolja, vse njegove »glavne igralce« in odnose med njimi. Kdor bi si želel izvedeti karkoli o vesolju v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti ga enostavno vzame v roko, ga pravilno »uglasi« in ta mu osvetli kaj je bilo, je in bo. Kitajski pregovor pravi »ena slika je več vredna kot deset tisoč besed«. Veliko pa je seveda odvisno od razlagalca tarota in njegovega zornega kota. Tarot je lahko samo tako dober, kolikor je dober njegov razlagalec ali divinator.  

S tarotom je povezano veliko teorij in legend, ker njegov globok simbolizem in modrost privlačita napredne ume pri raziskovanju njegove globine in simbolike. In z razumevanjem le teh prodrejo globoko v notranjost in esenco človeka in njegova smisla.

Carl Gustav Jung: "Tarot karte vsebujejo »arhetipske simbole sprememb« in so popolno orodje samorazvoja".  

 

Tarot vsebuje 78 kart. Od tega vsebuje 22 kart velike arkane in 56 kart male arkane. Legenda pravi, da število kart temelji na številu korakov, ki jih je naredil Siddhartha (kasneje postal Gautama Buddha) tik po rojstvu. Stopil naj bi sedem korakov naprej in sedem nazaj v vseh štirih smereh neba in to je preračunano število malih arkan.

Vsaka karta tarota ali simboli znotraj tarota so v osnovi nevtralni, imajo pozitivni in negativni pol. Ni dobrih ali slabih kart...je samo posameznik, ki lahko z njegovo pomočjo transcendentira sebe ali ozavešča druge. Sam izhajam iz tega, da ima vsaka karta ali simbol tri ravni razlage ( + je čista energija, - je zavrta energija, vmes med njima pa teče kompenzacijska energija, s katero se posameznik trudi stvari spraviti v red in to mu včasih uspeva bolje, drugič slabše).

Tarot ima izjemen terapevtski učinek in je zanesljiv prijatelj in svetovalec posamezniku na njegovi življenjski poti. Meditacija na tarot karte spreminja energetsko strukturo posameznika. Slike tarota delujejo direktno na nezavedno. Simboli so ključ, vrata do skrivnosti. Tarot in njegovi simboli delujejo globoko v podzavest in pomagajo pri ozaveščanju in preseganju potisnjenih vsebin.

Tarot deluje skozi simbolične, nerazumske vidike zavesti, tiste, katere uporabljajo tudi sanje. Natančnost in kvaliteta razlage je odvisna od napovedovalčeve sposobnosti, kajti rezultat je odsev njegovih misli ali ravni njegove zavesti. Tarot na psihološki način razkriva različne vizualne slike psihičnih stanj. Barve so, na primer, ogledalo dogodkov, mentalnih prepričanj, zamisli in kakovosti mišljenja, kar kažejo meči. Meči so slike naših misli. Čaše predstavljajo čustveno psihološke dejavnike, ki kažejo naše odzive, želje in občutke. Palice predstavljajo kakovost vizije, vpogleda, zaznavanja, ambicije, ideje, rast in spontanosti. Diski predstavljajo zunanjo resničnost, realizacijo ideje, sposobnost izražanja pa naj gre to za zdravje, denar, ustvarjalnost, delo ali medsebojne odnose.

 

VELIKA ARKANA (22 kart)

Velika arkana vsebuje tipične arhetipske vloge človeka v življenju, različne faze duhovnega in osebnega razvoja. Karte velike arkane nam pripovedujejo celotno zgodbo posameznikovega potovanja in so pomembne za razumevanje poti in izkušenj na tej poti do končnega cilja. Ko se karte velike arkane pojavijo v divinatornem procesu je to zelo pomembna informacija in kaže na globoko doživljanje določene vloge in medsebojne interakcije na vseh nivojih. Velike arkane so najpomembnejši koraki na življenjski poti posameznika in presegajo pomen vrednosti male arkane. V velikih arkanah tečejo globlji procesi dojemanja stvarnosti in nakazujejo duhovno fazo v življenju skozi katero se človek trajno spreminja in prehaja na nov, drugačen tip izkušnje.

 

MALA ARKANA (56 kart)

56 kart male arkane je razdeljenih v štiri barve, ki predstavljajo štiri različne elemente ( ogenj, zrak, voda, zemlja) in so povezane tudi z astrološkimi znamenji in njihovimi pomeni. Male arkane predstavljajo različna trenutna izkustvena stanja ( žalost, poraz, veselje, uspeh, varnost...) in predstavljajo spremembe in okoliščine, ki se hitro spreminjajo (za razliko od velike arkane, kjer so procesi bolj dolgoročni in globinski). Vsebujejo tudi dvorske karte ( paž, konjenik, kralj, kraljica) ki nam prikazujejo različne tipe človeških značajev.

 

 PRAKSA

S tarotom se družim že 25 let in še zmeraj mi služi kot izjemno učinkovito orodje samorazvoja. Zato ga lahko vsakomur samo toplo priporočam. Njegova modrost in odgovori presegajo naš »mali analitični um« in posameznika vodijo do pomiritve nasprotij in do samospoznanja, ki je utemeljen na »čisti« praksi. Sam tarota ne vidim kot napovedovalca prihodnosti in usode, temveč kot močno orodje samorazvoja in samozdravljenja na različnih nivojih. Moj učitelj tarota in astrologije je bil Viktor Gerkman, klinični psiholog in psihoterapevt, vrhunski poznavalec človekove duše in odličen astrolog.

 

Življenje gre ponavadi svojo pot in dogodki se zgostijo in potrebujete nasvet. Simboli odkrivajo nezavedno, tisto kar pogosto vodi naša občutja, misli in dejanja. Pomagajo razbirati skrite silnice življenja. Tarot ni napovedovanje prihodnosti, je posvet za boljše razumevanje življenjskih izzivov in situacij, ter iskanje ustreznih in pravih rešitev.

 

TAROT karte uporabljam tudi v obliki svetovanja/pomoči :

- partnerstvo in osvetlitev trenutnih okoliščin

- preseganje omejitev preteklosti

- kariera in postavitev »zdravih ciljev«

- razjasnitev dilem in problemov

- osebnostna in duhovna rast

- pot do stabilne in integrirane osebnosti

- meditacija in samorazvoj

- biti »tukaj in sedaj«

- analiza posameznikove psihološke strukture osebnosti


Cena za vpogled/svetovanje s tarot kartami je 50 eur (60 minut). Lahko se izvede v živo, preko skypa ali telefona.