Celostni terapevtski pristop

☀hipnoza, samohipnoza, PEAT in DP4, kvantna transmisija, rebirthing, meditacije, astrologija in tarot, delavnice in seminarji, online terapije preko Skypa ☀ Rebirthing-dih življenja-nedelja 3.3.2024 ☀

Integracija Sence/magično ogledalo

Morebiti ste že slišali za Jungov termin »Senca«. To so deli nas, ki jih na nek način ne moremo sprejeti in jih pri sebi zavračamo. Jemljejo nam veliko pozornosti in energije. Termin »Senca« je prvi uporabil Jung in po tem so ga prevzeli različni psihoterapevtski in alternativni sistemi zdravljenja. Integracija sence je v procesu osebne in duhovne rasti zelo pomembna. Najprej moramo razumeti in sprejeti, da imamo Senco (temnejši del nas). Ko se z njo soočimo in jo sprejmemo lahko postanemo celoviti, integrirani in pomirjeni s seboj..

Tako kot svetlobna senca ves čas spremlja naše fizično telo, tako tudi psihološka senca spremlja naše zavestno bitje. Brez integracije psihološke sence je človek nesvoboden v svojih občutkih, razumevanju in mišljenju.

integracija sence slavinski

Senca je del našega nezavednega in vsebuje različna občutja, sodbe in način razmišljanja, ki je nesprejemljiv za naš zavestni jaz. O senci ponavadi na razmišljamo, čeprav se pojavlja vsakodnevno v različnih situacijah. Ponavadi želimo preusmeriti pozornost na nekaj drugega, ali razmišljamo »pozitivno«, samo, da se na nek način oddaljimo od tega. Ko občutimo do neke osebe nepotrpežljivost, kritiko, jezo ali druge negativne lastnosti v drugem človeku prepoznavamo različne negativne vsebine, ki se odražajo v naši reakciji. Vse, kar nas moti na drugih ljudeh je znak, da obstaja tudi v nas samih. In ponavadi krivimo druge za ta naša stanja. V takih primerih deluje naša senca, naš nezaceljeni del. Del nas, ki ga odrivamo od sebe in ga nočemo videti.

Senca se izraža v življenjskih okoliščinah, ki jih imenujemo težke in neprijetne. Take okoliščine izvlečejo na svetlobo dele Sence, oziroma delov nas, ki potrebujejo zdravljenje in ponovno integracijo. Pogosto pa na žalost ne pride do prave integracije, ker imamo odpor in se odbijamo soočiti z nezaželjenimi stanji in jih projiciramo v druge, ter jih krivimo, da je krivda na njihovi strani. Toliko časa, ko ne sprejmemo, da je problem v nas in da je izvor v nezaceljenem, oziroma neintegriranem delu nas, bomo pod vplivom Sence neceloviti in nepopolni.

Vse dokler ne integriramo svoje sence, bo ta energija ostala ujeta v našem nezavednem in bo na nek način gospodar in bo upravljala z nami. Poleg tega se, kar nekaj energije brezplodno troši za zatiranje in zadrževanje problema v nezavednem, se z Integracijo Sence okrepimo. Z integracijo sence ponovno pridobimo zgubljeno energijo, ki je leta in leta odtekala. Integracija sence nas osvobodi, ker smo v svojih odzivih in čustvovanju svobodni in nepogojeni. Dobimo izbiro in se osvobodimo.


Kako potega Integracija Sence?

Integracija sence je poseben proces, katere osnova je metoda DP4.

Do resničnega spremembe pride lahko samo skozi integracijo nasprotij v našem lastnem bitju. Naš cilj ni, da odpravimo ali uničimo »negativne« dele nas samih, temveč, da jih integriramo nazaj in jih spravimo v ravnovesje. Z metodo DP4 se integracija delov sence dogaja hitro in celovito. Postanete enostavno boljša oseba sebi in drugim. Pridobite svobodo in možnost zavestne izbire.»Dokler ne narediš tvoje nezavedno...zavestnim, toliko časa bo obvladovalo tebe in ti boš to enostavno imenoval usoda.« ( Carl Gustav Jung)
Carl Gustav Jung